Hogyan válasszam ki a sífutó cipő megfelelő méretét?

 

A KÖTÉS ALAPJÁN:

Sífutó kötés NNN
A Rottefella társaságtól származó kötés keresztléccel és két hosszanti vezetőhornyokkal. A kötés alkalmas a Fischer, Alpina, Madshus és Rossignol síbakancsokhoz.

Sífutó kötés SNS
A Salomon társaságtól származó kötés egy keresztléchez való rögzítéssel (SNS Profil) és két keresztléccel (SNS Pilot) és egy hosszanti vezetőhoronnyal. A kötés alkalmas a Salomon, Atomic és Botas cipőkhöz.

 

CIPŐK ELOSZTÁSA A FUTÓTECHNIKA ALAPJÁN:

Klasszikus cipő sífutáshoz
a klasszikus technikára szánt cipők alacsonyak, merevített boka nélkül. Ennek köszönhetően lehetővé teszik a láb mozgását maximális mértékben, és ezzel optimalizálják az elrugaszkodás dinamikáját. A spicc részén a cipő puhább. Így ideális az erőátvitel a sílécre.

Skate cipő sífutáshoz
a sífutáshoz szánt síbakancsok ezzel ellentétben magasabbak, gyakran szilárd vázzal és könyökkel a boka részen. Ez akadályozza meg a láb kifordulását más irányba, mint előre, és lehetővé teszi a jobb elrugaszkodást.

Kombi cipő sífutáshoz
a téli turisták többségének elegendő egy lábbeli, amely kombinálja mindkét lesikló fajtát. Az ilyen cipő talpa közepesen kemény, vágása magasabb és a felépítése puhább, mint a skate cipő esetén. Néhány modell szilárd csattal rendelkezik a boka felett, a rögzítésükkel vagy lekapcsolással a cipőt az aktuális lesiklási technikához állíthatja.

Backcountry cipő sífutáshoz
Magasabb és robusztusabb cipő, amely alkalmas nem kezelt terepeken történő siklásra. Gyakran vízálló anyagból készül és megfelelő kényelmet, meleget és szárazságot nyújt mély hó esetén is. A szilárdabb váz és a megerősített részek védik a síelő lábát a sérüléstől a nehéz terepen, illetve megfelelő stabilitást nyújtanak.

 

A sífutó cipőnek szorosnak kell legyen, hogy jól körbefogja a lábat. Amennyiben a láb szabadon mozoghat, nem fog tudni rendesen elrugaszkodni és a láb sérülhet is. Viszont a cipő nem is nyomhat sehol.