Hogyan válasszuk ki a futóléc helyes hosszát és típusát?

Back Country – futóléc
Ez a futóléc típus a sífutó nyomvonalakon kívüli terepre való, hegyvidéki terepen való lesiklásra. A futólécek gyakran acél széllekkel vannak szerelve az eljegesedett felületeken történő sikláshoz. A síléc összességében szélesebb és így jobban tart a mély hóban, kevésbé borul bele. A síléc hossza gyakran 10 – 15 cm-el hosszabb, mint a síelő magassága. A nem túl meredek terephez hosszabb sílécet válasszon, a meredekebbhez pedig rövidebbet és jobban irányíthatót. 

Klasszikus – futóléc
A klasszikus futóléc az ápolt sífutópályákra ideális. A Back Country-val ellentétben keskenyebb és keményebb. A hossza 20 – 30 cm-el több, mint a síelő magassága. A futóléc kiválasztásánál szükséges figyelembe venni a személy súlyát. A nagyobb súlyhoz a hosszabb léc szükséges, míg a könnyebb személyek rövidebb lécet választhatnak.

Skate – futóléc
A korcsolyázázra szánt futóléc rövidebb, keményebb és kevésbé hajlított, mint a többi típus. Ápolt pályákra valók, sportosabban beállított sífutók számára. A keményebb futóléc gyorsabban és jobban segíti a haladást. A kezdők számára nem ajánlott a legkeményebb típusok választása. A futóléc hossza 5 -15 cm-el nagyobb legyen, mint a személy magassága.

 

FUTÓLÉC HOSSZA

 

SÍBOT HOSSZA A SÍFUTÁSHOZ