Hogyan válasszuk ki a megfelelő méretű alpesi síbakancsot, és mi az a MONDO POINT?

A síbakancs méretét MONDO POINT-ban adják meg. Ebben a cikkben megtudja, hogy mi az valójában, és hogyan tudja pontosan lemérni a lábfej hosszát a jó méret kiválasztásához.

Álljon háttal a falhoz és a sarkait nyomja teljesen a falhoz, majd mérje le a lábfej hosszát cm-ben (a sarkaktól az ujjvégekig). Az eredményt kerekítse 0,5 cm-es pontosságra. (például 26.3 = 26,5, 28,7 = 29 vagy 26,8 = 27.0).

Természetesen segít az alábbi táblázat, amely több különböző méretezést foglal magában.


 

A SÍBAKANCSOT SKITOURING, VERSENY VAGY FREERIDE KATEGÓRIÁRA OSZTJUK

Skitouring (allmountain) síbakancs a legjobb választás a kezdő alpesi sízők számára, ideális a hosszuk a hegymenetre és a lesikláshoz, egyszerűen kapcsolhatóak át a hegymeneti és lesiklási mód között.

A teljesítményre beállított (verseny) síbakancsok esetén elsődleges az alacsony súly, az egyes módok közötti átkapcsolás gyorsasága, a hágóvas rögzítése és a szár magas rotációja.

Freeride síbakancs az összes típus közül a legnehezebb, magas flex indexel, tehát szilárdsággal rendelkeznek, a keménységüket a négy csatos rögzítés biztosítja.

 

A mai trend az, hogy minden társaság a lehető legszilárdabb, de közben legkönnyebb síbakancsot szeretne elkészíteni. Már régen nem érvényes az a szabály, hogy a lesikláshoz 4 csat szükséges a síbakancson, a mai síbakancsoknak elegendő 2-3 csat is ahhoz, hogy olyan tulajdonságokkal rendelkezzenek, mint a 4 csatos.

 

A szár rotációja (forgása) 
Az alpesi síbakancsok esetén ez az adat 60° körül mozog. A verseny modelleknél ez akár 75° is lehet. Egy egyszerű szabály van itt is érvényben, minél nagyobb a szár  rotációja, annál hajlékonyabb maga a síbakancs és így nagyobb fokú kényelmet kínál lépkedés közben.

A síbakancs súlya
Egy átlagos síbakancs súlya 3 és több kiló is lehet. Ehhez képest az alpesi síbakancs sokkal könnyebb. A legkönnyebb fajták, akár 1,5kg alatt is lehetnek. Általánosságban érvényes, hogy minél könnyebb a síbakancs, annál egyszerűbb vele gyalogolni a hegybe.

 

A SÍBAKANCS KOMPATIBILITÁSA A KÖTÉSSEL

A piacon két alapvető alpesi kötés található. A váz kötések külsőleg csak minimálisan különböznek a klasszikus lesikláshoz való kötésektől. Az előnyük az egyszerű rögzítés és az orr illetve boka rész biztonsági kioldása. A másik lehetőség a TLT kötés, amely több türelmet igényel a rögzítésnél, viszont a súlya a másik kötésnek kb a fele. A TLT kötéseket csak arra alkalmas síbakanccsal lehet használni.