Hogyan válasszuk ki a síbakancs helyes méretét és mi az a mondo point?

A síbakancs méretét MONDO POINT-ban adják meg. Ebben a cikkben megtudja, hogy mi az valójában, és hogyan tudja pontosan lemérni a lábfej hosszát a jó méret kiválasztásához.

Álljon háttal a falhoz és a sarkait nyomja teljesen a falhoz, majd mérje le a lábfej hosszát cm-ben (a sarkaktól az ujjvégekig). Az eredményt kerekítse 0,5 cm-es pontosságra. (például 26.3 = 26,5, 28,7 = 29 vagy 26,8 = 27.0) Ne feledje, amennyiben általában vastagabb zoknit használ, akkor számoljon hozzá 0,5-1 cm-ert.

Abban az esetben, hogy ha magasabb az állóképessége vagy szélesebb a lába, ne habozzon és lépjen kapcsolatba velünk az info@mardosport.hu címen, és mi ajánlunk egy megfelelő síbakancsot.

Természetesen segít az alábbi táblázat, amely több különböző méretezést foglal magában.

FLEX INDEX (A SÍBAKANCS SZILÁRDSÁGA)

A síbakancsok esetén a szilárdság azt jelenti, hogy mennyire nehéz előre hajlítani a síbakancsot. Használatos egy szilárdság táblázat, amelyben a puhától (soft) egészen a nagyon szilárdig (stiff) vannak jelölve „flex index“ számkód alatt.
A skála leggyakrabban 50-től (puha) 130-ig (nagyon kemény) terjed. Ez a szám általában a síbakancs alsó vagy oldalsó részén van feltüntetve.

A férfi síbakancsok ajánlott flex indexe:

  • Kezdő  – ajánlott flex 50-90
  • Haladó – ajánlott flex 70-110
  • Profi – ajánlott flex 100-140
  • Versenyző – ajánlott flex 130+

Női síbakancsok ajánlott flex indexe: 

  • Kezdő  – ajánlott flex 40-80
  • Haladó – ajánlott flex 60-100
  • Profi – ajánlott flex 80-120
  • Versenyző – ajánlott flex 110+

 

A megfelelő szilárdság kiválasztásánal a terep, gyorsaság és a hó típusa is mérvadó. A profi freeride vagy big-mountain lesiklók gyakran választanak kicsit puhább cipőt, mint a  Világkupa top versenyzői. A park lesiklók még puhábbat választanak. A változó felületű hó és a meredek terep gyakran jobb hajlékonyságot kívánnak, a kemény és egyenletes felület (például versenypálya) nyomást fejt ki az orr részre, így szükséges a szilárdabb és keményebb síbakancs.

Szintén fontosak a személyes preferenciák és a fizikai állóképesség. Egy sportos beállítottságú kezdő számára jobb lehet a lesiklás egy közepesen kemény síbakancsban, viszont a tapasztalt síelők választhatják a puhább típust is. Szintén fontos a személy súlya és magassága a megfelelő flex index kiválasztásához. Egy alacsony és könnyű személy számára nehezebb lesz behajlítani a nagyon kemény síbakancsot. A másik oldalon pedig aki magasabb, annak szüksége van a szilárdabb cipőre, akkor is, ha csak kezdő.

 

MANDZSETTA FORMÁJA

A lábszárhoz megfelelő mandszetta mérete és formája fontos része a síbakancsnak. A héj formájának és magasságának nagyobb figyelmet kell fordítani főleg nők esetében (akiknek a bokája általában alacsonyabb, mint a férfiaké), vagy akiknek a lábfej felső része magasabb és szélesebb. A síbakancsok többségén, állítható a felső csat, amelyet tobb szintbe lehet állítani. Ezt akkor értékeli igazán, amikor a csattokat nagyon behúzza. Sok gyártó manapság speciális női síbakancsokat készít, amelyeket úgy terveznek, hogy gond nélkül felhúzhassák olyan hölgyek, akiknek alacsony vagy hosszú a bokájuk. Szintén sok gyártó kínál állítható mandzsettát, amely sokkal több fit beállítást tesz lehetővé. 

 

FUNKCIÓK ÉS KIEGÉSZÍTŐK

A síbakancsok egy csomó funkciót kínálnak a teljesítmény, kényelem és a használati egyszerűség növelésére. Sok közülük arra lett megalkotva, hogy jobban személyre szabható legyen a lábbeli és a funkciója, de ez minden modellnél különbözhet.

Betétek
Ezek kivehető, puha belső cipők, amelyek védik és elszigetelik a lábat a kemény külső konstrukciótól. Az összes betét idővel összenyomódik és alkalmazkodik a síelő lábához, tehát az olyan síbakancs, amely első próbára szűknek tűnhet, néhány nap síelést követően már lazább érzést nyújt. Néhány bakancs állítható termobetéteket is kínál, amelyeket egy speciális eljárással felmelegítenek és pontosan a síelő lábához formálják. Ezek a betétek kihűlés után is megtartják formájukat.

Power Strap
Egy tépőzárról van szó a síbakancs mandzsetta felső részén (néhány gyártó mechanikus csatot használ). Behúzást követően a tépőzár növeli az energia átvitelt, illetve ellenőrzést, és ráadás csatként használható, amely széles skálán állítható. A Power Strap szorossága egyéni preferencia alapján állítandó be, így nyugodtan lehet kísérletezni.

Mikro-állítható csatok
A mikro-beállítás ténylegesen rövidíti vagy hosszabbítja a csatokat, és lehetővé teszi a szorítás szabályozását és a megfelelő fit beállítását. Az óramutató irányába fordítva rövidíti a csatokat és a síbakancs fitjét behúzza. Ellentétes irányba forgatva hosszabbítja a csatokat és lazábbra állíthatja a síbakancsot.

Mandzsetta beállítása
Sok síbakancs lehetővé teszi a síelő számára a felső mandzsetta szögének beállítását úgy, hogy megfeleljen a láb szögének. Ez a beállítás akkor lehet fontos, amikor a külső vagy belső oldal terhelése mértéktelenné válna. A mandzsetták beállítása, általában szegecsek beállításával történik imbuszkulcs segítségével.

Hátsó spojler
Levehető ék a bakancs hátsó részén a konstrukció és a betét között, a lábszár mögötti területen. Növeli az elülső dőlést néhány fokkal, és kitölti a mandzsetta felső részén lévő helyet, amely az Ön lába és a konstrukció között jön létre. Ez fontos lehet olyan síelők számára, akik vékony lábúak, esetleg azok számára, akik nagyobb dőlést preferálnak. A spojlerek csatlakozhatnak a mandzsettához csavarok segítségével, vagy csak egyszerűen egy tépőzár segítségével.

Cserélhető taplak
Néhány cipő lehetővé teszi a taplrész cseréjét, főleg az alpesi síbakancsoknál alpesi taplra és fordítva. A cserélhető talprészek nem passzolnak minden síbakancsba, így előre kell megvizsgálni a kompatibilitást.

Ski/ Walk kapcsoló
Sok síbakancsnál lehetőség van átállítani a szilárd módból a járás módra. Egy kis gomb segítségével történő átállítás, lehetővé teszi a nagyobb mozgathatóságot. Ezt a funkciót leggyakrabban az alpesi síbakancsoknál találjuk.

Canting
Lehetővé teszi kis mértékben megdönteni a mandzsettát a konstrukció aljához képest úgy, hogy az egy mértékig, alkalmazkodjon a láb természetes helyzetéhez. A canting helyes beállítása a testhelyzet pontos meghatározását kívánja, illetve speciális eszközöket. Canting létezik egyszerű és dupla.