HOGYAN VÁLASSZUK KI A SÍLÉC MEGFELELŐ HOSSZÁT ÉS TÍPUSÁT?

LESIKLÓ LÉCEK TÍPUSAI:

Allmountain / allround síléc
univerzális síléc a sípályákra, alkalmas a nem rendezett terepekre is kezdők vagy haladók számára. Ezek a sílécek úgy lettek megalkotva, hogy mindenfajta felülettel megbírkózzanak, beleértve az ápolt pályákat, porhavat, jeget és a nedves havat. A sílécek rádiusza 12 – 18 m között mozog. A síléc ajánlott hossza 5 – 15 cm-el kevesebb, mint a síelő magassága.

Szlalom síléc
síléc kifejezetten a szlalomos és közepes kanyarokhoz, közepes – magas gyorsaságra és az ápolt pályákra. A sílécek rádiusza 10 – 14 m között mozog. A síléc ajánlott hossza 10 – 20 cm-el kevesebb, mint a síelő magassága.

Long Turn
síléc főleg közepes és hosszú kanyarokra, közepes és magas gyorsaságra, illetve ápolt lejtőkre. A sílécek rádiusza 15 – 21 m között mozog. A síléc ajánlott hossza +5 és – 10 cm-el kevesebb, mint a síelő magassága.

Freeride síléc
egy kelendő kategória a fiatal síelők számára. A sítalp felépítése ideális a szabad nem ápolt területekre, főleg mély hóba. A felépítésük széles (a síléc közepe általában szélesebb, mint 80 mm).

Freestyle / snowblade síléc
színtén fiatalok által kedvelt síléc, akik egy igazi adrenalin adagra vágynak, mivel ez a síléc alkalmas lesíklásra, ugrásra és különféle trükkökre – ami magában foglalja az akrobata síelést a snowparkokban.

Női síléc
síléc, amely kifejezetten nők számára készül, ezek általában könnyebbek, puhábbak és rövidebbek. A nőknél áltában alacsonyabban van a súlypont, és könnyebbek, mint az egyforma magasságú férfiak, ezért kisebb erőt fejtenek ki a sílécre. Ezt vékonyabb és lágyabb maggal érik el, kevesebb laminátum felhasználásával a konstrukcióban.

Gyermek síléc
A gyermek lesikló lécek a legkisebb síelőknek vannak kialakítva, akik éppen csak elkezdik a síkarrierjüket. A gyermek sílécek nagyon könnyűk és egyszerűen irányíthatók. A gyermek sílécek magja általában kompozit anyagokból készül, ezért gyakorlatilag az egyes gyermek sílécek csak a színben és dizájnban különböznek.

 

HOGYAN VÁLASSZUK KI A SÍLÉC MEGFELELŐ HOSSZÁT:

Ez függ a síléc típusától is, viszont itt is érvényes az a szabály, hogy a sílécnek  5 cm - 15 cm-el rövidebbnek kellene lenni a síelő magasságánál.

Univerzális / allmountain síléc – ajánlott hossz -15 és +0 cm között a testmagassághoz
Szlalom léc  - ajánlott hossz  -20 és -10 cm között a testmagassághoz
Long Turn  - ajánlott hossz  -10 és +5 cm között a testmagassághoz
Freeride léc – ajánlott hossz  +5 és +15 cm között a testmagassághoz
Freestyle léc – ajánlott hossz  -20 és -5 cm között a testmagassághoz
Gyermek / junior léc – ajánlott hossz  -25 és -5 cm között a testmagassághoz
 
Szintén érvényes az a szabály, hogy minél kevésbé gyakorlott a síelő, annál inkább a rövidebb sílécek ajánlottak, illetve ellenkezőleg is.

Indokok, amiért rövidebb sílécet válasszon:
Kezdő vagy óvatos síelő
Az Ön súlya a magasságához képest alacsonyabb
Kedveli a rövid és gyors kanyarokat, ritkán síel nagy gyorsasággal

Indokok, amiért hosszabb sílécet válasszon:
Gyorsan és agresszívan síel
Az Ön súlya a magasságához képest magasabb
Nem ápolt lejtőkön is szeretne síelni

 

SÍELŐ SZINTJE:

Kezdő
Tipikus síléc a kezdőknek: kompozitból, hab vagy puhább fa maggal és cap konstrukció, keskenyebb síléc középrész és puhább flex. Ezek a sílécek könnyen irányíthatók, könnyen korrigálhatók a hibás mozdulatok. Árban olcsóbbak, viszont nem nyújtanak jó stabilitást magasabb gyorsaságnál.

Közepes haladó / haladó
A síelők többsége ebbe a kategóriába tartozik. A sílécek általában valamivel szélesebbek, mint a kezdők sílécei, szilárd fa maggal és szendvics konstrukcióval.

Haladó / profi
Ezeken a síléceken gyakran egy titánium, karbon, bambusz vagy más anyag rétegek találhatók, amelyek jobb teljesítményt nyújtanak nagyobb sebességeknél és nehéz feltételek mellett. A sítalpak általában keményebbek.

Amennyiben az Ön súlya magasabb, ajálnjuk a keményebb anyagokból készült haladó vagy profi kategóriájú sílécek választását. 

 

SÍLÉC VÁLASZTÁSA FORDULÁSI SUGÁR SZERINT:

Milyen lesiklási fajtát kedvel? Dinamikusat rövidebb kanyarokkal vagy inkább hosszú ívekben gazdag lesíklást, amelyen élvezheti a stabilitást és a gyorsaságot?

Fordulási sugár kb 13 méterig – a gyors és rövid kanyarok élvezői számára
Fordulási sugár 14- 16 m  - a közepes kanyarok élvezői számára
Fordulási sugár 16 m felett – nagyobb gyorsaságokra és hosszú kanyarokra szánt típus

A síléc hossza szintén befolyással bír a rádiuszra, az egyforma síléc modell rövidebb hosszal, kisebb fordulási ívet kínál, mint az ugyanolyan, de hosszabb síléc.

 

MEGHATÁROZÁS A SÍLÉC KÖZEPÉNEK SZÉLESSÉGE ALAPJÁN:

A keskenyebb sílécek jobbak a sípályákra (gyorsabb élváltás), a szélesebb lécek alkalmasabbak a nem ápolt terepre (nagyobb felület – kezeletlen pályára).

Síközépek sípályákra:

65mm-ig – lesikló lécek mozgásra az ápolt terepen
70mm-ig – lesikló lécek sípályákra, sportlécek
75mm-ig – szabadidős és sport lesikló lécek, ápolt pályákra (puhább anyagok)


Síközépek, amelyek alkalmasak sípályákon kívüli terepre is:

kb. 80mm-ig – lesikló lécek, amelyek alkalmasak terepre is, 70% sípálya, 30% sípályán kívüli terep kombinációja
kb. 85mm-ig - Allmountain lesikló léc, 50% sípálya, 50% sípályán kívül
kb. 90mm-ig - Allmountain terepen kívülre, 70% terepre, 30% sípálya
kb. 100mm-ig – lesikló léc freeride-hoz