Hogyan válasszuk ki a snowboard helyes hosszát?

A snowboard hossza meg kell feleljen a személy magasságához. A snowboard kb. az áll és az orr környékéig kellene érjen (kb. 10-25 cm-el kevesebb, mint az Ön magassága).

Viszont a megfelelő méret függ a lesiklási stílustól, illetve a személy súlyától is. Amennyiben freeride snowboardot keres, úgy hosszabb variánst válasszon a jobb stabilitás és gyorsaság érdekében. Amennyiben a snowparkba keres deszkát, úgy a rövidebb változatokat részesítse előnyben a táblázatokhoz képest.
 
Ez a táblázat csak tájékoztató jellegű. Amennyiben a súlya nagyobb, mint a magassághoz megadott átlagsúlyok, úgy inkább egy hosszabb variánst válasszon. Amennyiben alacsonyabb, úgy rövidebbet. 

 

A SNOWBOARD HAJLÍTÁSA

A deszka kiválasztásánál további kritérium a hajlítás típusa. Ez lehet camber, rocker, flat vagy különféle hybrid változat, például a 3D camber, double camber. Azt, hogy éppen milyen típusról van szó, akkor látja a legjobban, ha a snowboardot egyenes padlóra helyezi és profilból nézi. Így meglátja, hol van hajlítva és hol érintkezik a földhöz.

Camber
Ez a hajlítás a legalkalmasabb a freestyle és all-mountain stílushoz. A tapasztaltak értékelni fogják a pontos, stabil és élvezetes siklást, precíz visszajelzéssel és jó elrugaszkodással.

Rocker
Ezek a deszkák nagyon könnyű irányíthatósággal rendelkeznek, szórakoztató és stabil menetet biztosítanak. Alkalmasak kezdők számára is.

Hybrid
A hibrid hajlítás a camber és rocker ötvözetét nyújtja, így mindkét típus előnyeit hozza. Minden gyártónak megvan a saját verziója a hibrid hajlításban, de általánosan elmondható, hogy ezek a deszkák univerzális megoldás minden típusú lesikláshoz.

Flat
Flat, vagy nullás hajlítás azt jelenti, hogy a snowboard szinte lapos és a nagy része érintkezik a hó felületével. Ez azt jelenti, hogy a deszka nagyon stabil és bármilyen tereppel megbirkózik.

A kezdőknek a legjobb választás a rocker, amely jobban elnyeli a hibákat. A camber fordított hajlítás alkalmasabb tapasztalt személyek számára, mivel ennél a típusnál nagyon az elrugaszkodás, és pontosabb irányíthatósággal. A  flat hajlítás, amely szinte nullás hajlítást jelent, minden terepen stabilitást nyújt. A hibrid deszkák pedig ötvözik a camber és a rocker előnyeit, így mindenki számára alkalmasak.

 

A SNOWBOARD MAGJA

Ez egy nagyon fontos paraméter. A gyanúsan olcsó snowboardok PU habból (műanyagból) készülnek, alacsony minőséggel és hamar eltörhetnek. A minőségi snowboardok magja fából készül. A fa mag biztosítja a snowboard szilárdságát, rugalmasságát és formáját.